Energietransitie en elektrisch rijden
Energietransitie is een onvermijdbare zaak. Ooit zal olie en gas op zijn, dan moeten we wat anders verzinnen om toch door te kunnen met leven in de breedste zin van het woord. Energie is dus van levensbelang. Nu hebben we gelukkig de zon en de wind, welke vol met energie zitten, wat wij zomaar gratis ter beschikking krijgen.
We moeten het er alleen uit zien te halen en voor gebruik beschikbaar maken. Daarmee zijn we al aardig op weg, met fotovoltaïsche zonnepanelen, welke stroom tappen uit zonlicht en windmolens c.q. turbines die stroom opwekken uit windkracht. Prachtig al deze vindingen. Een en ander lijkt een goede optie en zal verder ontwikkeld en geoptimaliseerd moeten worden.
Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om aardwarmte te gebruiken, aardwarmte op enige diepte. Kost wel even wat maar dan heb je ook wat. De aardlagen moeten overigens wel geschikt zijn om die warmte te kunnen leveren. Het voordeel hiervan is dat je in de winter je huis of de ruimte kunt verwarmen en zomer je huis er mee kan koelen, door die warmte weer terug in de grond te brengen. ’s-Winters verwarmen en ‘s-zomers koelen; mooier kan het bijna niet. Voorts zal het onontkoombaar zijn dat we weer wat zuiniger moeten omspringen met energie; op dat punt zullen we weer wat terug moeten in de tijd dat energie niet zo voor de hand lag om te gebruiken.
De eerste aanzetten zijn dus gedaan en kunnen richting geven naar de toekomst. Als we het goed doen licht er een prachtige toekomst voor de genen die na ons komen, en dat is alleen maar goed. We zullen het echter wel GOED moeten doen.
Het vervoer en transport elektrificeren; mooi gedacht maar daar kleven toch wat meer haken en ogen aan dan het oppervlakkig lijkt.
Eerst even goed nadenken voor we allemaal beslissingen gaan nemen die later fout, niet zo gunstig of niet zo slim blijken te zijn. Elektrisch rijden vraagt om veel elektrische stroom en waar halen we dat vandaan?? Kolencentrales misschien, atoomcentrales?
De tuinbouwbedrijven schreeuwen moord en brand (nieuws van
vrijdag 1 maart 2019) dat ze niet kunnen uitbreiden omdat er onvoldoende
elektrische stroom beschikbaar is.
Nu kweken deze tuinder hoofdzakelijk bloemen. Een gewas dat niet perse nodig is
en ook heel goed elders gekweekt kan worden waar het klimaat beter is voor dat
werk.
Dat geldt overigens voor meer producten, met name die waar veel (zon)energie
voor nodig is.
Bijkomend, niet onbelangrijk, voordeel is
de arbeidsverdeling in de wereld. Iets wat we beter in Afrika kunnen doen,
geeft daar ook werkgelegenheid en kunnen mensen in hun eigen omgeving in hun
levensonderhoud voorzien. Dit beperkt tevens de uitstroom van mensen van daar
naar hier en is dus een – win-win – situatie! Een groot winstpunt voor daar en
hier.
Terug naar hier en het elektrificeren van vervoer en transport: Opwekking elektriciteit, hoe gaan we dat dan doen?? Meer windmolens?? Meer zonnepanelen?? Prima allemaal maar we weten dat die grote hoeveelheden onmogelijk is. Het elektriciteitsgebruik zal explosief toenemen wanneer we allemaal elektrisch gaan rijden. We ontkomen er in dat geval niet aan om kernenergie in te zetten! En willen we dat dan wel; is dat veilig genoeg in ons kleine overbevolkte landje?? Wat nu als er iets mee mis gaat, dan zit je als ratten in de val!! Niet “groen” en ook geen oplossing dus.
Gewicht auto: opvallend is ook dat er op dit moment bijna alleen maar grote zware auto’s zijn die elektrisch rijden. Dan is een beetje strijdig met het beginsel om energie te besparen en minder CO2 uitstoot te veroorzaken. Auto’s worden sowieso al aanmerkelijk zwaarder vanwege het accu-pakket.
Accugewicht = extra gewicht 400 á 500 kg. Massa die ook verplaatst moet worden. Wil je een beetje actieradius hebben met een elektrische auto moet je ook beschikken over een groot accupakket, wat weer meer massa met zich mee brengt, massa die telkens weer in beweging moet worden gezet.
Voor het fabriceren van accu’s wordt gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen/materialen. Accu’s zijn ook niet onbeperkt voorradig. Veel grondstoffen worden er in verwerkt. Ook schaarse grondstoffen. En na de gebruikstijd c.q. levensduur moeten ze weer gerecycled worden!? Hoe en waar, wie worden daar weer mee opgezadeld? Afrikaanse kinderen misschien?
Actieradius met accu’s is toch ook nog beperkt en Laadtijden van de accu’s blijft toch een beetje een probleem; hoe ver kun je komen en hoe lang duurt het voor je weer verder kan als de accu weer leeg is. Snel-laden kost al gauw enkele uren. Hoe groot moeten die oplaadstations dan wel niet zijn om al die auto-accu’s opnieuw te kunnen laden? Kijk nu maar eens bij de grote tankstations, m.n. in Luxemburg? Hoe los je dat op?
Wijze van in de markt zetten c.q. populariseren is nou ook weer niet groen te noemen. Benadering van deze auto’s voor en door het publiek is nog steeds op een ouderwetse manier. De auto wordt nog steeds aangeprezen met een hoeveelheid aan Pk’s en een (zeer)korte optreksnelheid van 0 tot 100 km/uur. Dat zou je eigenlijk niet moeten willen omdat ook dit weer indruist tegen het principe van energie besparen en minder CO2 uitstoot.
Waterstof in dit geval zou een uitkomst kunnen brengen. Waterstof kan gemaakt worden tijdens zonne-uren overdag en veel wind dag en nacht. Waterstof kun je ook gemakkelijker tanken, vergelijkbaar met gas. Dus qua oplaad-/tank-tijd zou dat een oplossing kunnen zijn. Bovendien is waterstof multifunctioneel inzetbaar en kun je gebruiken in een verbrandingsmotor maar je kunt het proces ook omdraaien en elektriciteit er mee opwekken zodat je met een elektrisch aangedreven motor rijd. Bovendien is waterstofgas voor meerder doelen bruikbaar, zoals o.m. voor de verwarmingsketel en voor koken op vuur.
Zuinigheid. Bovenal zullen we veel zuiniger moeten worden met het gebruik van energie. Weer wat meer met de hand, wat meer op de fiets, anders redden we het nooit! Zelfs uranium is niet onuitputtelijk.
Het is niet allemaal zo eenvoudig als met wil doen geloven. Er zal eerst goed moeten worden nagedacht voor we ingrijpende beslissingen nemen. Denk ook aan brandgevaar bij elektr. auto’s.
Overheid stimuleert!??
Zo ook het promoten van die elektrische auto waar de overheid een subsidie op
wil gaan geven van zo’n 6.000 euro per auto. Dat is te gek om waar te zijn. We
gaan de grootste energieverbruiker nog eens flink subsidiëren, en niet alleen
die auto maar indirect natuurlijk ook de buitenlandse automobielindustrie. Wie
verzint er zoiets belachelijks. Toch niet onze minister die ook de ambtenaren
van de fiscus heeft uitgekocht met onwaarschijnlijk hoge oprotpremies?? Zulke
grote schandalen kunnen we ons toch niet blijven veroorloven.
SpC/CJV/180314