Fatsoen moet je doen / waar gaan we naar toe

SpC/CJV/180502

Fatsoen moet je doen / Waar gaan we naar toe.

Overheid waar gaan we naar toe.
Dit artikel stelt een antal zaken aan de orde die ik o.m. tegen kwam in de krant. zaken die niet echt goed gaan; zaken waar echt iets aan gedaan moet worden; zaken die ook alles met fatsoen temaken hebben. Het zijn er eigenlijk veel te veel.
Na dit al, toch nog blij dat ik in NL. woon want elders is het soms nog veel erger.

Politie met corrupte bestuurders.
Brabants Dagblad 21 april 2018.
Politiemensen in de een of andere topfunctie (of moet het misschien Tobfunctie zijn?)  die met geld smijten, met declaraties sjoemelen, frauderen etc. Ik vraag mij, als ik zoiets lees, dan altijd weer af: valt niemand dit op, kan dit zomaar gebeuren, waar blijf een stukje controle. Behoeft dan niemand meer verantwoording af te leggen? Als de politie top dan al corrupt is en onbetrouwbaar, waar haal je dan het gezag nog vandaan om je politiewerk te doen?  wat moet de burger dan? Respect hebben voor deze ongeorganiseerde, met belastinggeld smijtende organisatie? Wie het weet mag het zeggen.

Gemeenten met megalomane burgemeesters die met geld smijten
Brabants Dagblad 21 april 2018.
Het is toch van de gekken dan de burgemeesters van Tilburg en Den Bosch, onze heren Jordanus (ook al commissaris van en failliet gegane megalomane woningstichting Vestia in Rotterdam) en de heer Ton Rombouts, ook al niet onomstreden wat betreft zijn functioneren, jaren lang in en om Den Bosch, veelal ook met zijn bijbaantjes die meer leken op te leveren dan zijn burgemeesterschap, zomaar hun gang konden gaan met geldsmijterij. Beide mannen zijn inmiddels met pensioen. En dit is dan nog maar een greep uit de vijver; wat zit daar allemaal nog meer in wat niet deugd? Je bent wel bestuurder en je wordt geacht het voorbeeld te geven en meer nog dan dat. Oordelen over anderen; waar haal je de euvele moed, het lef zou ik eigenlijk willen zeggen, nog vandaan om te denken dat je dat zomaar nog kunt doen? En zo zijn er vast en zeker nog velen te noemen.
Het is maatschappij-ontwrichtend. Wanneer gaan we er iets aan doen of wachten we liever af totdat er niets meer aan te doen valt? De criminele onderwereld vermengt zich al aardig met die van de bovenwereld.
Allen weten niet hoe hard ze met geld, over het algemeen ook belastinggeld, dus het geld dat we met z’n allen door hard werken bij elkaar hebben verdiend, moeten verkwanselen of over de balk moeten gooien om er “mooie” sier mee te maken voor de omstanders.

Onderneming-bestuurders die van gekte niet weten hoe ze zichzelf moeten belonen met absurde bedragen
Brabants Dagblad 16 maart 2018.
Akzo Nobel bestuurder Ton Büchner die op driekwart van zijn jaar opstapt, een vol jaarsalaris ontvangt, een flinke premie en wellicht nog wat pensioenaanvulling, alles bij elkaar zo’n  9 (negen) miljoen euro. Wie denk je dan wel dat je bent? Een flagrante zelfoverschatting licht hieraan ten grondslag. Er is geen mens die zo een bedrag kan “verdienen”. Kijk ook eens naar de medische wereld; mensen met een grote verantwoordelijkheid, zelfs tot direct met leven en dood. Die kunnen qua beloning/salaris amper in de schaduw staan van deze lieden. Lozers zijn het in feite, zonder enig scrupule toucheren ze bedragen die mijlen ver boven hun macht en kunnen uitstijgen. Zo zijn er helaas nog velen, van dit soort lieden. Ton Büchner is in dezen slechts een voorbeeld.

Brabants Dagblad, 2 mei 2018.
Unilever, CEO meneer Paul Polman, weer zo een om toch nog even te noemen.
Te gek voor woorden. Vroeger al klopte de CEO van dat bedrijf zich op de borst dat hij 100 maal meer verdiende dan de gemiddelde werknemer daar. Nu wordt het nog een stukje erger. Deze man verdient nu slechts 292 keer zoveel als de gemiddelde werknemer daar. Polman “verdient” steelt dus feitelijk per dag wat die gemiddelde werknemer per jaar verdient. Dit is toch een gotspe, ongelofelijk! Zoiets kun je toch niet serieus nemen!
Dat nu vinden ook de aandeelhouders in Groot Brittannië, die daar doorgaans niet zo moeilijk over doen. Ook voor de aandeelhouders in de USA vinden het ondertussen te gortig worden en proberen nu tegen een verdere loonsverhoging te stemmen. Polman verdiende in 2016 7,7 miljoen euro, dat was vorig jaar, in 2017, 11 miljoen euro. Bovendien zou hij dan ook nog eens kans op een bonus krijgen van 4,5 x het jaar salaris.
Ik wordt hier toch wel even stil van, en vraag mij in gemoede af: hebben we nog wel enig benul van hoeveel geld dat is, en waar haal je de euvele moed vandaan om dit te willen toe-eigenen terwijl je weet dat er zoveel ellende is in de wereld, mensen die met een paar euro per dag moeten zien rond te komen; mensen die kollekteren en zich daarbij de zolen onder hun schoenen vandaan lopen om wat eurotjes bij elkaar te schrapen voor een goed doel. Deze man strijkt een megaveelvoud daarvan op. Ben je dan megalomaan en ook nog narcist of niet! Gewoon grootheidswaanzin dus en een ernstig gebrek aan maatschappelijke verhoudingen.

Bankenbestuurders die het ook niet meer weten en niets geleerd hebben met betrekking tot hun salariëring
Is het dan zo moeilijk om te voelen wat er maatschappelijk leeft; we hebben net een (financiële) crisis achter de rug waar luid en duidelijk is verwoordt waar die ellende zijn grondslag heeft gevonden. Toch presteren de bestuurders het om zich wederom exorbitant te verrijken met loonsverhogingen van meer dan 50%. Alsof twee miljoen, een bedrag dan de meeste mensen nooit in hun leven bij elkaar kunnen verdienen, zij – per jaar – te kunnen incasseren.

De juiste man op de juiste plek
Mijn mening: Iemand, met name leidinggevenden / directeuren ofwel CEO’s, die zijn eigen portemonnee het belangrijkst vindt kan onmogelijk de juiste man op de juiste plek zijn.

Dat is dan die ene kant van de maatschappij, welhaast normloos.

De betere kant van de maatschappij

Er is gelukkig ook nog een andere kant aan die maatschappij, namelijk de kant die nog wel enig gevoel heeft voor verhoudingen. De betere kant. Mensen met empathie, mensen die dus ook zorg hebben voor de minderbedeelden, mensen die per ongeluk of anderszins op een wat mindere plek zijn terecht gekomen. Mensen met nog wat normbesef en fatsoen.

Het verbaast mij regelmatig dat er nog mensen zijn die collecteren voor goede doelen, en zo beetje bij beetje wat geld bij elkaar sprokkelen om die andere, die niets hebben of in nood verkeren, wat te helpen. Dit staat in zo’n schril contrast mat die eerste groep, dat daar bij benadereng geen redelijke verhouding meer in is te ontdekken is en feitelijk ridicuul blijkt te zijn.

 

Wat kan de overheid hieraan doen

De overheid kan er niets tegen doen wordt er gezegd. Oké voor de niet publieke sector c.q. ondernemingen kan ik mij daar wat bij voorstellen. Bij publieke en semipublieke bedrijven, waaronder ook Nuts bedrijven, scholengemeenschappen, woningstichtingen en dergelijke onder vallen, kan dat overigens wel; we hebben een zogenoemde Balkenendenorm voor politici, en dat lijkt mij een goede norm. Ook voor bankbestuurders lijkt mij dat een prima regeling. Ook banken zijn Nuts bedrijven. In de vrije markt licht dat even anders, maar hier kan de overheid wel iets met de belastingschijven doen. Vroeger hadden we ook belastingschijven waarvan de hoogste schijf aanmerkelijker hoger lag dan de huidige hoogste schijf. Mensen die het hardst profiteren van die zgn. schijvenvereenvoudiging zijn dan ook daar te vinden waar het al volledig uit de hand gelopen is. De meest verdieners hebben daardoor het meeste profijt.
De overheid zou in dit geval een hoge belastingschijf kunnen invoeren voor de mensen die meer dan pakweg een half miljoen verdienen; een schijf van bijvoorbeeld 75 %. Op die manier komt er toch nog een beetje terug van die absurd hoge salarissen.

Wat je verder ziet is dat mensen met zo’n hoog inkomen zich verschansen in peperdure huizen; niets mis mee maar zo ontloop je ook nog eens de vermogensbelasting box III. Zo zie je dat er op verschillende manieren te profiteren valt van je veel te hoge inkomen. Die faciliteiten begunstigen alleen de superrijken.
Ook hier kan de overheid iets aan doen. Belast ook het vermogen dat is weggestopt in de stenen van je woning van boven het half miljoen gewoon in box III. Zo eenvoudig is dat; je moet het alleen maar willen en doen.
Resultaat: een betere en rechtvaardiger maatschappij.

Helaas, ook bij de overheid rommelt het.
Debacle na debacle
Helaas is het bij de overheid ook niet alles zoals het in een goed bestuur zou moeten.
Neem de herstructurering van de belastingdienst. Zo in elkaar gezet dat een veel te groot deel  van de medewerkers daarvan gebruik heeft gemaakt. Grote sommen oprotpremie, wie bedenkt dat? Geen wonder dat er veel te veel mensen gebruik van maken. Wie wil er niet zo’n oprot premie, erg fijn toch. Ook mensen die net voor hun pensioen stonden. Natuurlijk maak je daar dan gebruik van, lekker toch zo’n douceurtje, nou-ja “tje”. Nu klaagt de fiscus dat zij onvoldoende mensen hebben om alles op tijd te be- en/of af te handelen. Raar toch.
Zo-ook de afschaffing van de dividendbelasting en de memo’s die daar wel en/of geen rol hebben gespeeld. Men weet het niet meer of ontkent glashard dat die er waren terwijl meneer Wiebes, één van de ontkenners, er zelf een geschreven heeft. Waar moet dit toch naar toe?? Aan de orde in week 17, m.n. 25 april 2018 op TV. Gelukkig hebben we in N.L. nog een levendige, kritische en mondige oppositie en journalisten.

Nog even wat ongelooflijke zaken

(media Nieuws uur, de krant 12 sept. 2018) Toch nog maar even melden; je gelooft je eigen ogen/oren niet!

Milieu maffia kunstgras (nieuws-uur 12 sept. 2018). Milieubedrijven die er voor zorgen dat de rommel wordt verwerkt en opgeruimd moet je nou eenmaal goed in de gaten houden; maak goede contracten en zorg voor handhaving! Hier gaat het dan om kunstgras van o.m. voetbalvelden. Ja iedereen moet zo nodig een kunstgrasveld hebben?? Waar is dat dan goed voor? Je weet ook van te voren dat die grasmatten een keer versleten zijn en moeten worden opgeruimd; in feite chemisch afval wat op deze wijze kwistig geproduceerd wordt. Helaas. Opruimen na verloop van tijd, waar blijf je er mee? De bedrijven die dat voor hun rekening menen te kunnen nemen cashen veel geld voor het innemen en weten er verder, net als alle (overheids)instanties, ook geen raad mee. Dus blijft het op een heel grote hoop liggen die als maar groter wordt. Mensen wordt toch eindelijk eens wakker!

Belastingdienst heeft weer eens de software niet op orde; dit lijkt een echt overheidsprobleem te zijn. Meer diensten kampen met dit probleem, zo o.m. de politie. De overheid schijnt een goede melkkoe te zijn voor de softwarebedrijven. Hoe komt het?, stelt de overheid te hoge eisen; kunnen de softwarebedrijven hun zaakjes niet aan? of is er iemand die daar goed garen bij spint?
Wie het weet mag het zeggen.

Belastingdienst erfbelasting (nieuws-uur 12 sept. 2018). Het zal de software weer niet eens zijn die niet wil doen wat het moet doen. Kunnen we eigenlijk nog schrijven en hebben we eigenlijk nog wel papier waar we dat op kunnen doen? Doe het dan zolang lekker nog op papier, zoals dar voorheen ook altijd gebeurde; blijft de boel op orde en behoeven mensen die daar belang bij hebben niet eindeloos te wachten. Pak op die pen!

Polen met WW-uitkering aan het klussen in eigen land. Lekker toch een basis inkomen uit het naïeve NL en dan lekker bijklussen in eigen land. De belastingbetaler betaald wel. Is er dan helemaal niemand meer die nog een beetje oplet? Wanneer worden we eindelijk wakker!

Syrië, steun NL aan verkeerde partijen. Ongelofelijk, Zijn we dan zo politiek correct en weer zo naïef dat we niet verder willen of kunnen kijken dan ons neusje lang is? Inlichtingendiensten blijken dan weer eens niet goed te communiceren of we denken dat we het wel (beter) weten. Als we niet oppassen glijden we nog af naar een ontwikkelingsland dat het wel goed bedoeld maar niet bij machte is om dat dan ook daadwerkelijk goed te doen. Erg zielig en ………. Een beschamende vertoning.

Help!

  • Politie met corrupte bestuurders
  • Gemeenten met megalomane burgemeesters die met geld smijten
  • Onderneming-bestuurders die van gekte niet weten hoe ze zichzelf moeten belonen
  • Bankenbestuurders die het ook niet meer weten en niets geleerd hebben
  • De juiste man op de juiste plek
  • De betere kant van de maatschappij
  • Wat kan de overheid hieraan doen
  • Helaas, ook bij de overheid rommelt het.

Wie het weet mag het zeggen ………….

CJV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *