Overheid wat gaan we doen

Overheid wat gaan we doen

Goede tijden slechte tijden:

We leven momenteel in een tijd van een schier overspannen economische toestand, een luxe probleem?!.

Groei  is weer alom aanwezig;

Files op de weg zorgen regelmatig voor een verkeersinfarct;

De arbeidsmarkt is weer min of meer overspannen, overal dreigt personeelstekort;

De huizenprijzen rijzen de pan weer  uit, met name in de randstad;

Op zich misschien een luxe problemen, in vergelijking met enkele jaren geleden,

Toen nog een zware economische crisis met veel ellende, werkeloosheid en faillissementen.

We houden momenteel als overheid ook weer wat over, het gaat goed!
Alom lof-trompetterij zoals ons voor de verkiezingen ook al werd voorgehouden;

We gaan er met z’n allen weer wat op vooruit;

Hiep  hiep hoera ;

Maar wat schets mijn en onze verbazing;

Niets van dat al;

We worden weer netjes geknepen, waar dat maar kan;

Aan de ene kant er iets bij, aan de andere kant weer dubbel en dwars hogere lasten;

Hoe verzin je dat.

Het gaat erg veel lijken op volksverlakkerij om het maar vierkant uit te drukken en in een tijd van tanend vertrouwen in de overheid is dat geen goed plan.

Wet Hillen wordt ingetrokken: het is al eerder gezegd, dit is een ordinaire aflosboete. Dit moet je niet willen. Totale hypotheekschuld is al erg hoog in Nederland, en in tijden van tegenspoed kan dat ons heel erg opbreken! Het is beter om het aflossen te stimuleren en  aantrekkelijk te maken en op die wijze de individuele hypotheekschulden en daarmee de Nederlandse hypotheekschuld te verminderen en tot gezonde proporties terug te brengen. Niet zo moeilijk niet, gewoon die wet Hillen in stand houden.
Er wordt vanuit gegaan dat de eigenwoningbezitter zoveel voordeel heeft t.o.v. bv. een huurder, en daarom maar wat meer belasting, middels het huurwaardeforfait, moet betalen.
Bij nadere beschouwing valt dat voordeel ook best nog wel mee, en zou zomaar nog weleens andersom kunnen uitpakken. De eigenwoningbezitter moet zelf voor het onderhoud zorgen van zijn woning, dat zijn ook jaarlijks terugkerende kosten (de loodgieter, de schilder, nieuwe kozijnen, dakbedekking etc.). Een huurder hoeft alleen de huisbaas maar te bellen als er iets aan de hand is, en het wordt gemaakt. Huren is in die zin een enorme luxe.
Wat verder aan de hand is, is dat de woningbezitter ook al de volledige WOZ belasting moet betalen. Zo voelt de bijtelling van het huurwaarde forfait als een extra belasting. Waarom kun je je afvragen wordt die extra belasting dan toch ingevoerd? De NL. economie draait goed en heeft dan toch geen behoefte aan zo’n crisisbelasting?!
In dezen zou er echter nog wel gedacht kunnen worden aan woningen die de basisbehoefte verre overtreffen. Woningen en woonpaleizen, waar de super rijken hun geld belastingvrij in verbergen, dit zou in dan ook een terechte belastingheffing zijn wegens onttrekking van vermogen aan box III.

Dividendbelasting wordt afgeschaft: lijkt een niet te verkopen of uit te leggen maatregel. Een direct cadeautje voor de over het algemeen toch al meest bedeelden onder ons.
Het op peil houden van de werkgelegenheid op deze wijze lijkt ook meer op bedrog en/of koffiedik kijken. Niemand weet wat de gevolgen hiervan zijn. Kijk naar de landen om ons heen, ze hebben allemaal een vorm van dividend belasting; de een wat meer dan de ander en wij zitten er momenteel een beetje tussen in, dat lijkt toch een goede positie. Deze afschaffing kan dan ook gezien worden als een cadeautje voor de aller rijksten en dat is voor mij en velen met mij een vette b rug te ver.

Schijventarief I.B. wordt “vereenvoudigd”:  niet waar! ook dit is weer een maatregel die vooral in het voordeel van het grootkapitaal is. De hoge schijven verdwijnen en de lage en midden schijven, twee stuks, blijven behouden. Het schijventarief met meer schijven is een fantastisch stelsel om belasting op een rechtvaardige manier te heffen. En eenvoudiger wordt dit zeker niet. Eenvoudiger wordt het alleen wanneer er één tarief zou gelden, maar dat zou dan ook meteen een zeer asociale maatregel zijn. We weten dat veel verdienen in de meeste gevallen niet zozeer op verdienen gestoeld is maar veeleer afhangt van waar je toevallig bent uitgekomen.

Hypotheekrente: Een belastingvoordeel zou wat mij betreft direct kunnen verdwijnen, te weten:  de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Dat had allang gebeurd moeten zijn. Dat mag wat mij betreft ook met een overgangsperiode van afbouw maar dan ook wel wat vlotter dan nu gebeurd.
Mede omdat momenteel de hypotheekrente erg laag is, is dat niet zo moeilijk en kan nauwelijks een probleem opleveren.
Ook dit is een geweldige fopspeen geweest al die tijd. Voor de gewone burger/werknemer met een gewoon salaris werd het op die manier mogelijk gemaakt om een huis te kopen, zo werd ons wijsgemaakt. Uiteindelijk is het ook hier weer de grootverdiener die er het meeste garen bij spint. Die kan zich namelijk een grote hypotheekschuld veroorloven en kan daardoor ook een veel groter deel van zijn inkomen voor de belasting in mindering brengen.

En dat allemaal in een tijd van voorspoed?!

Onderstaand/bijlage een artikel uit de krant, het Brabants Dagblad van 20 nov. 2017.

Ook deze persoon is het kennelijk niet helemaal eens met de gang van zaken zo blijkt.

C.J. Verkade
Sprang-Capelle.

+++++++++++++++++++++++

Bijlage uit het Brabants Dagblad van 20 november 2017

Luchtfietsen Rutte

Iedere gewone/normale Nederlander gaat er op vooruit volgens het regeerakkoord: ‘vertrouwen in de toekomst’.

– 3 procent btw-verhoging over eerste levensbehoeftes.
– Hogere zorgpremie door bevriezing van Eigen Risico.
– Afschaffing eigenwoningforfait (Wet Hillen).
– Hypotheekrente- en zelfstandige aftrek jaarlijks omlaag.
– Kilometerheffing vrachtvervoer, die uiteraard invloed gaat hebben op consumptiegoederen.
– Verhoging tabaksaccijns.
– Compensatie belasting energie van 308 naar 257 euro.
– Energiebelasting van 70 euro (2018) naar gemiddelde stijging van 220 euro.
– Onderwijs: het primair onderwijs krijgt er een substantieel bedrag bij, echter even later komt de mededeling dat er toch weer wat vanaf gaat.
Zijn er nog meer sneaky-achtige maatregelen van Rutte c.s. te verwachten?
– Bedrijven: verlaging van vennootschapsbelasting van 25 naar 21 procent.
– Afschaffing van dividendbelasting voor aandeelhouders.
De Rutte-redenering hierover wordt door 90 procent van onze economen beschouwd als kletsverhaal.

Samenvattend: mensen met een jaarinkomen tot bijvoorbeeld 30.000 euro (dat is naar mijn mening de groep die het hardst getroffen wordt) zullen er absoluut fors op achteruitgaan. Dan is het ook nog even afwachten met welke premie de zorgverzekeraar uiteindelijk gaat komen. Mensen die niet (meer) werken, worden zelfs aan de kant gezet, alsof ze niet bestaan. Zouden alle partijen in de Tweede Kamer er goed aan doen om meer mensen met praktijkervaring op hun verkiezingslijst te zetten in plaats van politicologen? Vertrouwen in de toekomst is bij mij ver weg.

Schrijver dezes is bij mij (en het Brabants-Dagblad) bekend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *