Geluk en Welzijn

Boekverslag                                                                                               22 juni 2024

The New World book of Happiness

Schrijvers, velen;  samensteller en eindredacteur Leo Bormans

Bijzonder boek waarin door vele (108) internationale onderzoekers/wetenschappers korte artikelen geschreven zijn over het geluk van mensen en de manier waarop dat in veel gevallen kan worden bereikt;

Artikelen zijn als volgt opgebouwd:

  1. Onderwerp / stelling;
  2. Het inzicht;
  3. De essentie;
  4. Onderbouwing;
  5. Reflectie;
  6. Actie;
  7. Personalia van de schrijver.

Een greep uit de adviezen en conclusies van onderzoeken, waarin is getracht de rode draad in de conclusies een beetje weer te geven, met wat eigen interpretaties:

01 Het geluk of beter gezegd, een gevoel van welzijn, levensvoldoening, betekenisvol en tevredenheid, is misschien beter; geluk kan wat oppervlakkig klinken en zijn; ik krijg een cadeautje dus ben ik gelukkig, dat is natuurlijk wat anders dan een meer intens of intrinsiek geluksgevoel, waar het hier eigenlijk over gaat.

02 Goed doen: het goed doen voor anderen en betekenisvol zijn voor die ander, veroorzaakt zowel bij die ander als bij de goeddoener een gevoel van voldoening en geluk, zeker wanneer er een soort van wederkerigheid is, m.a.w. “wie goed doet – goed ontmoet”, zoals het gezegde luid. Je leeft niet voor je zelf alleen. Anderen bijstaan en helpen, er zijn voor die ander, levert geluk en voldoening op, voor die ander maar ook voor jezelf, de gehele gemeenschap wordt er beter van, geeft het een goed gevoel.
Wanneer je een ander helpt, een financiële gift doet aan een goed doel, vrijwilligerswerk doet, iemand in je directe omgeving een handje helpt, allemaal dingen die een goed gevoel bij jezelf oproepen en waar je zelf ook gelukkig van wordt.

03 Enkele uitspraken: Leven en laten leven, een welhaast gevleugelde uitspraak van mijn moeder, m.a.w. gun de ander ook het goede. Is die ander gelukkig dan straalt dat ook af op jou, op je omgeving en je eigen geluk.
Wat gij niet wilt dat u geschied doe dat ook een ander niet, dat behoeft weinig verheldering.
Gun die ander ook het goede; wat jij niet prettig vindt doe dat een ander ook niet aan.

04 Consumptie maakt niet gelukkig
Geluk zit niet in je portemonnee maar tussen je oren, m.a.w. een dikke portemonnee is wel gemakkelijk, maar pas op dat je er niet aan verslaafd raakt; je kunt het ook zomaar verliezen.

Daar tegenover staat je emotioneel kapitaal, dat tussen de oren zit kan niemand je afnemen en daar komt ook je meest duurzame geluksgevoel vandaan. Je weet wat je weet en je wordt er meer zelfverzekerd van en dat geeft gevoel van eigen waarde, en dat is goed.
Echter, voldoende geld c.q. inkomen voor je basis behoeften, om je leven verantwoord en prettig in te richten is overigens wel onmisbaar en basis voor een zorgenvrij leven; als dat in voldoende mate aanwezig is geeft dat overigens een goede basis en een gevoel van vrijheid.
Perceptie: de mens is geneigd als maar meer te willen en te consumeren maar materiele overconsumptie maakt niet gelukkig; er is altijd nog meer te willen zelfs als je alles al hebt. Het gaat ook veelal om de perceptie van het te bereiken doel, hoe meer hoe beter lijkt het dan. Is je doel een Ferrari en wordt het een fiat dan kan dat, ondanks dat het een goede auto is, je desalniettemin teleurstellen. Daar tegenover, wil je een mooi tweede hansje en wordt het een nieuw Fiatje, dan ben je reuze blij. Schrijver Historicus en hoogleraar Harari heeft daar ook al eens over geschreven in zijn boek Homo  Deus. Daarom ook is het beter om dat doel, je doelen, niet te ver weg te stellen; het moet haalbaar zijn, ook om frustratie en stress van het evt. niet behalen te voorkomen.
Bedenk ook dat je intomen en je beperken op gebied van materiele consumptie een goede en noodzakelijke attitude is voor de wereld, het milieu, de natuur en alle mensen om je heen, dat doet echt goed. Geluk zit meestal in kleine dingen. Het is altijd de moeite waard om die te willen zien.
In de Chinese cultuur, waar volgens Dr. Shuyang Da, werken en prestatie gericht zijn het belangrijkste lijkt te zijn in het leven, en bij het niet voldoen daar aan soms leid tot depressiviteit, en zelfs zelfdoding, is vrije tijd en ontspanning wel een erg belangrijke zaak om geluk te bereiken; meer nog dan bij ons (in het westen).

05 Prestaties bedenk wat er allemaal goed is gegaan en gelukt is de dag en niet bij wat evt. (nog) niet gelukt is. Dat laatste word je niet direct blij van in tegenstelling tot het eerste,
Het eerste geeft een goed gevoel, een gevoel van voldoening, daar mag en kan je van genieten; dat geldt ook voor je nachtrust heb ik zelf gemerkt; je gaat met meer voldoening slapen en slaap ook beter wanneer je het eerste voor ogen houd, en ook belangrijk, een betere nachtrust zorgt weer voor betere prestaties er na. En dat is weer goed voor je eigen waarde en voldoening. Dat geld MM vooral ook in en voor je dagelijkse werk, werkplezier.
Het tweede is, wanneer je je daarop focust, niet iets om gelukkig van te worden, het blijft malen en geeft stress en onrust en dat is niet goed voor je balans. Anders gezien kun je het ook beschouwd als goed om van te leren, dat kan op zichzelf ook een positief gevoel geven, een gevoel van mentale groei. Het is ook vaak maar net hoe je er mee omgaat (veerkracht).

06 Tevredenheid: op zich heel belangrijk; hiervan wordt wel gezegd dat dat de basis is waarop geluk gebouwd kan worden, de nullijn; je kunt van hieruit naar positief en naar negatief; het is een uitgangspunt waarin je zelf kan kiezen.
De vrijheid en mogelijkheid tot zelfontplooiing, het kunnen en mogen studeren, jezelf beter maken, er iets van maken dat meer is, je vergroot het gevoel van eigen waarde.
De mogelijkheid jezelf te kunnen en te durven zijn, niet alleen doen en m.n. nadoen wat anderen doen, geeft ook een gevoel van eigen waarde en dat is weer goed voor een voldaan en geluksgevoel, te kunnen en durven zeggen, ”zo ben ik”.

07 Vrijheid: vrijheid van levensovertuiging, geloof/religie, vrijheid van handelen, vrijheid om te studeren, vrijheid van meningsuiting etc. vrijheid om te zijn wie je bent, allemaal belangrijke zaken in dit kader. Bij het ontbreken er van haal je de fundamenten onder welzijn en geluk vandaan en wordt het erg moeilijk om een soort van geluk en tevredenheid te ondervinden. Zo is het ook van belang dat je wat autonomie hebt of krijgt bij wat je doet, zowel in het dagelijks leven als wel op je werk; dat je je taken zoveel mogelijk op een eigen wijze, naar eigen inzicht kunt uitvoeren. Ook dat getuigt van een zeker vertrouwen en competentie. Het geeft een gevoel van gewaardeerd en erkend zijn en dat is dan weer goed voor je welzijn en geluksgevoel.
Om toch één  van de schrijvers aan te halen: De Oekraïense schrijver Prof. Dr. Sergii Boltivets, legt heel erg de nadruk op het leven in vrijheid, wat als Oer-basis geldt voor een mogelijk gelukkig leven; zonder die vrijheid is dat welhaast onmogelijk; hij schrijft dit in het jaar 2023, wanneer de oorlog met Rusland in volle omvang aanwezig is.

08 Overheid en democratie; de overheid speelt een belangrijke en cruciale rol voor het welzijn van de bevolking, door een goed en gezond economisch beleid, gericht op welvaart en welzijn, een goed onderwijs systeem voor iedereen en een democratisch bewind te voeren, waarin de bijbehorende rechten en plichten, vrijheden, een vrije meningsuiting en gelijke kansen voor iedereen normaal zijn.
In een autoritair geregeerde staat of dictatuur, waar die vrijheid ontbreekt, waar ordebewakers zwaar bewapend rondlopen in de steden (Taliban); waar de zedenpolitie voorschrijft hoe je je moet kleden, tot je hoofddoek aan toe; daar waar je openlijk een afwijkende mening laat horen je voor jaren in de gevangenis beland of zelfs nog erger, daar zal het moeilijk zijn om gelukkig te zijn of worden; daar heerst veelal een doffe ellende.
Men andere woorden, Democratie waar het wel mogelijk en toegestaan is om jezelf te zijn en je te uiten, te ontwikkelen zoals je wilt is een cruciale voorwaarde voor geluk.
Nog een schrijver, Prof. Shahe S. Kazarian, over Libanon waar de laatste decennia een volledig failliete sektarische regering aan de macht is, hij noemt het een mislukte staat, nadat het in het verleden een rijk en zeer welvarend land was.
Let op het addertje: echter, hier schuilt wel een adder onder het gras; bij vrijheid van meningsuiting en voor de gehele democratie, zal je altijd duidelijke kaders moeten bepalen en vaststellen omdat zomaar roeptoeteren anderen kan kwetsen en dat is natuurlijk niet de bedoeling, ook niet in een democratische rechtstaat met voor een ieder gelijke rechten, dat behoort een belangrijk uitganspunt te zijn.

09 Zorgen: geen zorgen voor de dag van morgen stond er op het bordje boven de deur van de buurvrouw; ook dat geeft rust. Zorgen om je vrijheid; of je voldoende middelen hebt om rond te komen; om je gezondheid e.d. levert veel stress op waarin je ook moeilijk tot geluk kan komen.  De kunst in zo’n geval is het om veerkracht te tonen en over die zorgen heen te kijken en je te richten op betere tijden. Na regen komt er toch altijd weer zonneschijn. Hierin is optimisme en hoop, dat voor mij elkaars spiegelbeeld zijn, erg belangrijk.

10 Eigenwaarde: Studeren een vak leren, sporten, je ontwikkelen is een belangrijke voorwaarde voor je zelfvertrouwen en je positie in de maatschappij. Waardering en vertrouwen zijn dan ook belangrijke factoren voor het gevoel van groei en voldoening en geluk.
Dit zelfde geldt voor het probleemoplossend vermogen, zelf dingen te (kunnen) maken, in welke vorm dan ook, het creatief (denk)vermogen, handigheid met de handen of benen/voeten, geeft ook een enorme boost voor je zelfvertrouwen en daarmee voor je eigenwaarde en geluk, vergeet niet om daar ook van te genieten (Roxanne Kneteman).

11 Sociale leven: Het is van groot belang om voldoende sociale contacten te hebben, van familie, vrienden, buren, collega’s e.d. Dat je je dienstbaar kan maken binnen het sociale leven. Ook het inzetten van activiteiten binnen de socialen kring en evt. vrijwilligerswerk. Belangrijk daarbij is dat dat ook gewaardeerd wordt en er een vorm van wederkerigheid is.
De sociale verbondenheid, die het oplevert, het gevoel van er bij te horen, geeft op zich ook een erg goed gevoel. Al met al levert dat een zekere mate van geluk op.
Een zekere sociale verbondenheid, zelfs al wanneer je onwillekeurig wie groet en/of gegroet wordt, doet goed voor zowel het individueel belang als voor het groepsbelang – de context waar binnen je je bevindt – en erg belangrijk voor een goed gevoel van welzijn.
Ook luisteren, een oor hebben voor anderen kan voor jezelf maar zeker ook of juist voor die ander van groot belang zijn, het schept een band en heeft verbondenheid, gewaardeerd-heid en dienstbaarheid in één. Wanneer we daar nog een onmisbaar element aan toevoegen zoals, de liefde, voor elkaar en voor God, volgens filosoof Koen Vlaeminck, is welhaast religieus en komt ver overeen met het Christelijke gedachte goed.

12 Leven met de natuur: het is belangrijk om te beseffen dat wij niet zonder de natuur kunnen; we maken er zelf ook onlosmakelijk deel van uit. Het doet ook goed om bewust en goed met de natuur, zoals planten en dieren, om te gaan; het is ook onze aardse plicht om dat te doen. Dit geldt ook voor het behoud van een gezonde aarde, waar we normaal en onder goede levensomstandigheden moeten kunnen verblijven. Dat beteken ook dat we de klimaatomstandigheden en het milieu op een verantwoorde manier moeten onderhouden. Wanneer we ons daar voor inzetten en dat in even wicht is, geeft dat een gevoel van welzijn en geluk.

13 Gezondheid en levenstevredenheid: men zegt wel dat die twee wederkerig zijn aan elkaar.
Gezondheid moet wel gezien worden als zowel  de fysieke als-de cognitieve gezondheid.
Het is moeilijk wanneer je ongezond bent om dan een goede levenstevredenheid te verkrijgen. Een goede gezondheid en levenstevredenheid zijn belangrijke voorwaarden voor voldoening en geluk.
Tai Ben-Shahar (V.S.) stelt heel nadrukkelijk dat sporten en bewegen heel belangrijk zijn voor een fysiek maar ook en vooral een mentaal gezond leven. Drie maal in de week een half uur sporten is een uitstekend medicijn tegen o.m. mentale aandoeningen en depressiviteit, en doet meer dan antidepressiva, Prozac of Ritalin.

14 Tegenslagen: Maar ook tegenslagen kunnen je in sommige gevallen verrijkend zijn, met name wanneer je kan accepteren dat tegenslagen bij het leven horen, inzicht krijgt tot je kwetsbaarheid en je instaat bent om daar boven uit te stijgen, het te accepteren zoals het is, veerkracht, te zien wat nog wel goed gaat. Dat kan ook een bijdrage leveren aan een gevoel van mentale groei en overwinning en daarmee een gevoel van geluk.

15 Zelfreflectie, ook dat is van belang. Jezelf kennen, je sterke kanten en je zwakke kanten en vooral ook je evt. onhebbelijke kanten. Je onhebbelijke kanten kun je wat aan doen wanneer je die kent en onderkent. Daarmee voorkom je botsingen met je omgeving en bevorder je een goede, prettige samenwerking en/of samenleving. Je sterke kanten kun je wat uitbouwen en verder ontwikkelen. Allemaal zaken die je goed doen en waar je gelukkig van wordt. Zorg er vooral ook voor dat je je zelf niet in de slachtofferrol plaatst.

16 Bewonderen en verwonderen: Ben je “Zen”, ben je goed in evenwicht, om het zo maar even te noemen, voel je je op je gemak, gelukkig en tevreden, dan kun je geweldig genieten van de natuur en de mensen om je heen; bewonder en verwonder. Zo ook het besef dat je nooit alleen hoeft te zijn, denk in dit geval ook aan ELB lied 416.

Cursief geschreven delen zijn min of meer aanhalingen van schrijvers met een bijzonderheid; het zijn echter geen citaten.

Steekwoorden:

  • Eigenwaarde (gevoel voor);
  • (Zelf)voldoening;
  • Tevredenheid;
  • Respect;
  • Waardering;
  • Wederkerigheid (let op dit mag niet het doel van je handelen zijn);
  • Betekenisvol zijn;
  • Sociale verbondenheid;
  • Mentale groei;
  • Veerkracht;
  • Welzijn.

CJV/22 sept. 2024

Een gedachte over “Geluk en Welzijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *